Wijn uit Sardinië

foto 2

De wijnproductie op Sardinië heeft een lange en rijke historie, waarbij er zowel goede als minder goede tijden geweest zijn.

Sinds de crisis in de negentiger jaren is het gebied voor druiventeelt gereduceerd van zo’n 43.000 hectare tot ongeveer 30.000 hectare. Er is in de afgelopen 15 jaar veel veranderd, ondanks het feit dat men (gelukkig) vast bleef houden aan geschiedenis, traditie en vakmanschap waarbij de inheemse druivensoorten leidend zijn gebleven, is men zich veel meer gaan richten op kwaliteit in plaats van kwantiteit.

De Sardijnse wijnmakers zijn zich meer gaan bekommeren om het imago van de Sardijnse wijn, zijn meer moderne technieken gaan toepassen en zijn ook gaan investeren in communicatie en promotie.

Het resultaat is dat men een enorme kwaliteitsslag heeft gemaakt met de doorontwikkeling van wijnen gemaakt van traditionele inheemse druiven met respect voor traditie en cultuur.

De druiventeelt op Sardinië bestaat voornamelijk uit inheemse soorten zoals Cagnulari, Bovale, Monica, Carignano, Pascale, Torbato. De Cannonau is nog altijd leidend voor rood, zoals de Vermentino dat is voor wit. Deze twee druivenrassen lichten wij er voor u uit.

Cannonau

foto 1De wijnwereld is een wonderlijke wereld en de Cannonau druif is hier een perfect voorbeeld van. De stevige rode Cannonau wijnen hebben de meest indrukwekkende reputatie van alle op het eiland verbouwde wijnen. Deze 100% Sardijnse wijn schijnt al meer dan 3000 jaar op Sardinie geproduceerd te worden, zoals blijkt uit archeologische vondsten. De Spanjaarden zouden deze vervolgens in Spanje en Frankrijk hebben geintroduceerd.

De blauwe druif wordt voornamelijk verbouwd in de bergachtige binnenlanden, rondom Nuoro, waar de klimatologische omstandigheden ideaal zijn, evenals de rijke vulkanische bodem en de kalkbodem. Recentelijk onderzoek toont aan dat het drinken van Cannonau wijn zeer goed is voor de gezondheid dankzij de vele polyphenolen en anti-oxydanten die erin zitten. Deze stoffen komen tot wel vier maal zoveel voor in Cannonau wijn als in welke andere wijn dan ook!

De wijnen die voortkomen uit de Cannonau druif hebben een lichte robijnrode kleur. Zowel de geur als de smaak zijn uniek te noemen. De minerale aardse smaak in combinatie met fruitimpressies (aardbei, kers en bosbes). Dit fruitige karakter en de zachte tannine maken deze druif populair.

Vermentino

vermWie Sardinië zegt, zegt Cannonau, de rode krachtpatser. Maar er is meer! Zoals de witte Vermentino.

Vermentino is een inheemse witte Sardijnse druivensoort, die voornamelijk in grote hoeveelheden is aangeplant op Sardinië en daar ook bekend is onder de naam Pigato, maar ook in Corsica en in de noordelijke provincie Piëmont (daar onder de naam Favorita) en zelfs in toenemende mate in Languedoc-Roussillon in Frankrijk. De bladeren zijn donkergroen en hebben een vijfhoekige vorm. Naarmate de druiven rijper worden, krijgen ze steeds meer de oranje/gele kleur van amber. De wijnstokken worden vaak geplant op hellingen, die naar de zee gericht zijn om zodoende te profiteren van de reflecties van het licht op het water. Uit de kleine provincie Olbia-Tempio in het noordoosten van Sardinië komt de DOCG Vermentino di Gallura, de beroemdste wijn van deze druif. Bekend is dat deze druif al sinds de 14e eeuw in Gallura wordt verbouwd onder de naam Arratelau. In andere gedeelten van het eiland wordt de Vermentino gebruikt om ook zoete wijn te maken, evenals een mousserende wijn.

De Vermentino is een druif die meestal frisse witte wijn geeft met een geur van limoen en noten en levendige zuren. Deze moeten jong gedronken worden, liefst bij verse vis. De beste (en duurdere) wijnen van Vermentino kunnen vrij stevig zijn, met rijpere tonen en meer bewaarpotentieel.

De witte wijn van de Vermentino-druif heeft de afgelopen jaren de terrassen van Europa veroverd. Een wijn dus die makkelijk vrienden maakt. Zonder dat het een simpele allemansvriend is omdat toegankelijkheid is gekoppeld aan inhoud. De wijncultuur op Sardinië is oeroud en gaat terug tot de tijd van de Phoeniciërs. Het is alsof je dat in deze heerlijke witte, licht gekruide wijnen kunt proeven, want ze hebben onmiskenbaar diepgang en zijn daarbij een lekkere gulle verleider.