Hubrecht Duijker publiceert over The Wine Traveller’s wijnen

vignet

Cantina Dorgali’s Bardia en Vigna di Isalle vallen in de smaak bij Nederlands beroemdste wijnschrijver

Gepubliceerd in Actueel Maandmagazine op hubrechtduijker.com

De Britse professor Roger Corder heeft onderzocht waarom mannen en vrouwen op Sardinië dikwijls ouder worden dan honderd – en ontdekte dat dit te danken is aan bepaalde regionale rode wijnen, waaronder de naar zijn druif genoemde Cannonau di Sardegna.

vignaIsalleDe blauwe Cannonau bevat van nature veel procyanidins die, als effectieve antioxidanten, vet creërende stoffen ontwapenen en de binnenwand van bloedvaten beschermen.

Maar niet alleen daarom is de wijn daarvan het ontdekken, zoniet drinken waard: hij kan ook echt lekker smaken. Vooral bij kruidige vleesgerechten, hartige worsten en pittige kazen.

Ik heb er diverse geproefd van The Wine Traveller, een bedrijfje gespecialiseerd in Sardijnse wijnen. Een van mijn favorieten, de Vigna di Isalle 2013. Net als de andere soorten had ook deze veel alcohol, 14,5 procent, maar die kreeg vrolijk tegenspel van bijna jammig rood fruit en kruidige, donkere tonen, plus een beetje hout, zodat het geheel een gaaf evenwicht vertoonde.

 

 

foto Carmelo MeleDe op €9,75 geprijsde wijn komt van de coöperatie Cantina Dorgali. Deze is gevestigd aan de westkant van het eiland, in Dorgali, op 10 kilometer van de helderblauwe zee.

Behalve wijn wordt er in dit dorp ook schapenkaas gemaakt – en naar verluidt wonen er véél honderdplusjarigen.

 

 

foto bardiaOok geslaagd, alsmede heel natuurlijk omdat er geen sulfiet werd toegevoegd, smaakt de Bardia 2013, een Cannonau van het Isola dei Nuraghi, afkomstig van dezelfde coöperatie. In deze stevige, vlezige, soepele wijn proef je geen hout, maar wel kruidigheid, donkere tonen en een gulle dosis fris fruit van rode vruchten (aardbeien, frambozen) plus zwarte. Wat kan ‘gezond’ toch lekker zijn. Prijs €11,75.