De verborgen wijnen van Dorgali

_DSF3416

Toen we na een lange rit over Sardinië het pad op reden bij de bed and breakfast van onze vriend uit Dorgali, Adriano, hoopten we al dat hij ons zou trakteren op de nieuwe jaargang van zijn zelfgemaakte wijn. Lachend worden we verwelkomd door Adriano en zijn familie en nog voor we onze kamer gezien hebben krijgen we al een glas van deze heerlijke pure wijn.

Op Sardinië maken veel families nog traditioneel ieder jaar hun eigen wijn. Vaak van druiven die van oude stokken komen die al generaties in de familie zijn. De wijn die gemaakt wordt is alleen bedoeld om samen met vrienden te drinken en om samen van te genieten. Aan deze wijnen worden geen stoffen, zoals sulfieten, toegevoegd en smaken mede daarom zo puur en lekker. De authentieke smaak van Cannonau! Het is daarom ook niet mogelijk om de wijn te exporteren en deze is ook slechts een jaar houdbaar.

Als de fles leeg is kondigt Adriano aan dat we zijn uitgenodigd om die avond wijn te gaan drinken met zijn oudere broer in Dorgali. Graag maken we gebruik van deze uitnodiging omdat we weten dat het wijn drinken hier iedere avond een uniek ritueel is. Ieder familiehoofd heeft een ruimte in zijn huis ingericht als proefruimte, deze ruimte staat vol met oude wijnvaten, andere wijn relikwieën en er hangen stukken vlees te drogen boven de haard. Iedere avond na het werk zoeken de mannen elkaar op om samen een glas eigen wijn te drinken. Na een paar traditioneel kleine glaasjes begeeft de hele groep zich naar het volgende huis om daar van de volgende wijn te proeven.

Als we aankomen bij het huis van Adriano’s broer horen we van buiten al de felle Italiaanse discussies die op het scherpst van de snede gevoerd worden. Eenmaal binnen zijn we terecht gekomen in een scene die rechtstreeks uit een oude Italiaanse film lijkt te komen. Als oude vrienden worden we ontvangen en vol passie vertellen de oudere mannen ons verhalen en dorpslegendes uit Dorgali waar iedereen hard om moet lachen. De rest van de avond zien we meerdere huizen waar we met de hele groep naar toe lopen en overal lijken we verwacht te worden en krijgen we dezelfde hartelijke ontvangst.

vignaIsalle

Alle wijnen die we proeven zijn overheerlijk en bij het tonen van onze dankbaarheid wordt nog even duidelijk gemaakt dat het hier vanzelfsprekend is om te delen met de vrienden uit Olanda. Met het tempo waarmee geschonken wordt is het moeilijk te bevatten dat onze gastheren de 70 jaar gepasseerd zijn, een van de heren is zelfs al 90 jaar en liep de hele tocht mee! Helemaal fascinerend is dat dit een dagelijks ritueel is, al denken we wel dat er ter ere van ons gezelschap net iets meer wordt gedronken.

Dorgali ligt midden in de Blue Zone van Sardinië, het gebied waar mensen gemiddeld ouder worden. Mede door het drinken van wijn van de Cannonau druif behalen de inwoners hogere leeftijden. Het dagelijkse drinken is een typisch mannen ritueel, de mannen uit Dorgali worden gemiddeld ook een stuk ouder dan op de rest van de wereld!